Bahana Fitnah Media

>> Monday, November 30, 2009

Media massa adalah sistem penyampaian maklumat yang menyebarkan berita-berita mengenai apa-apa kejadian yang berlaku untuk diketahui oleh orang awam. Ia bertujuan untuk memberi faham kepada orang awam akan kejadian-kejadian yang berlaku. Disamping itu juga, ia memberi peranan yang cukup penting di dalam menambah pengetahuan baru kepada masyarakat dan umat seluruh dunia.

Akan tetapi peranan media sekarang ini sudah menjadi songsang akibat meletakkan tujuan yang bersalahan dengan tujuan utama mereka. Perkara yang dimaksudkan adalah mereka hilang amanah dalam menyampaikan maklumat terkini, hatta sanggup mengkhianati akan maklumat yang disampaikan. Hal ini terjadi akibat perbezaan fahaman dan fikrah yang menyelubungi jiwa pemberita dan penyampai maklumat. Perkara ini sepatutnya tidak terjadi walaupun sesuatu maklumat itu menyalahi sesuatu pihak.

Baru-baru ini, saya menonton sebuah berita mengenai tokoh politik pembangkang yang dikatakan cuba berdoa agar Najib dan UMNO dimusnahkan oleh Allah SWT. Berita ini disampaikan oleh media TV3 yang sering terpapar di skrin tv di Malaysia. Saya kira berita yang disampaikan ini adalah bertujuan untuk menyebarluaskan sayap politik UMNO. Kenapa saya boleh katakan demikian? Ini kerana saya melihat dalam banyak-banyak isu yang dibawa oleh media TV3 mengenai PAS tidak pernah menyiarkan ucapan-ucapan atau kalam dari pihak yang didakwa sendiri. Adakah adil kalian bersikap demikian?

Kalau anda semua dapat perhatikan, blog peribadi tokoh politik menulis isu tersebut yang agak bersalahan dengan fakta yang diberikan oleh pihak TV3. Adakah TV3 benar atau orang yang didakwa itukah yang benar? Bagaimana jika perkara ini berlaku pada diri kita?

Sama-samalah kita fikirkan dan saya sarankan kepada TV3 khususkan agar berlaku adil dalam menyampai maklumat semasa. Wallahu Taala A'lam.

Read more...

Ulama' dipinggirkan kerana akhir zaman

>> Sunday, November 29, 2009

Dari Sahl Bin Saad As-Saadi R.A berkata : Rasulullah SAW bersabda : "Ya Allah! Jangan kau temukan aku dan mudah-mudahan kamu (sahabat) tidak bertemu dengan satu zaman di mana para uama' sudah tidak diikut lagi, dan orang yang penyantun sudah tidak disegani lagi. Hati mereka seperti hati orang 'Ajam (pada fasiqnya), lidah mereka seperti lidah orang Arab (pada fasihnya)."
(H.R Ahmad)

Keterangan :
Mungkin zaman sekarang ini sudah mendekati keadaan yang telah digambarkan oleh Rasulullah SAW ini. Masyarakat sudah agak jauh dari para ulama'. Mereka takut mendekati para ulama', kerana khuatir perbuatan mereka ditegur. Orang tidak segan lagi membuat maksiat walaupun dihadapan orang yang tinggi akhlaknya. Terkadang sengaja perkara maksiat itu dilakukan dihadapan para ulama' untuk menyatakan rasa ego dan sekaligus untuk menyinggung perasaan mereka. Golongan ini juga pandai bercakap dan sering memutarbelitkan kenyataan. Percakapan mereka begitu halus dan memikat hati orang lain padahal hati mereka adalah seperti hati harimau yang bersedia untuk membaham mangsa dan musuhnya.

Sama-samalah kita merenung keadaan umat kita sekarang ini dan saling bermuhasabah diri.

Read more...

Tahniah sekali lagi buat PMRAM!

>> Saturday, November 28, 2009

Hayyu Sabiek, 27 November - Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) amat berterima kasih dengan sokongan padu ahli samada Pengajian Islam mahupun Perubatan, dalam memeriahkan dan menjayakan Solat Sunat Aidil Adha di Masjid Musa Ibnu Nusair Haiyyu Sabie' Madinah Nasr, Kaherah hari ini. Kehadiran yang dijangkakan hampir 1200 mahasiswa dan mahasiswi ini turut diraikan bersama oleh beberapa orang tetamu warga Malaysia, Singapura dan rumpun Melayu yang lain. Gema takbir bermula seawal jam 7.40 pagi sejurus selepas warga Mesir menunaikan solat sunat Aidil Adha.Badan Pengurus PMRAM tidak melepaskan peluang untuk turut sama mengetuai laungan takbir bersama ahli sebagai tanda kebesaran dan keagungan Allah SWT Sejurus selepas itu, seluruh hadirin menunaikan solat sunat Aidil Adha dengan diimamkan oleh Saudara Mohd Azrul bin Ismail, Naib Presiden 1 PMRAM.

Menjadi tumpuan utama, adalah khutbah yang disampaikan oleh yang berbahagia Tuan Presiden Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir, Saudara Abdul Mu`izz bin Muhammad. Antara perkara utama di dalam isi khutbah beliau adalah menyeru dan menyarankan kepada seluruh ahli PMRAM supaya menjadikan kisah pengorbanan 2 kekasih Allah, iaitu Nabi Ibrahim a.s. dan Nabi Ismail a.s. sebagai pedoman dan pegangan bersama. Ahli PMRAM sepatutnya sedia berkorban dalam apa jua lapangan yang memberikan kebaikan dan bantuan kepada agama Islam. Pengorbanan yang berbentuk wang ringgit, tenaga, harta, masa, ilmu, jiwa dan raga semuanya adalah untuk Allah. Saudara Abdul Mu`izz juga turut mengajak para hadirin supaya bersama-sama meneliti dan memahami erti sebenar perayaan ini dengan menyebutkan 2 resolusi yang perlu dimuhasabahkan bersama. Pertama, adalah seharusnya menjadikan perayaan Aidil Adha ini sebagai perayaan untuk muhasabah. Sebagai umat Islam, Aidil Adha adalah lapangan terbaik untuk kita koreksi kembali sejauh manakah pengorbanan kita selama ini untuk Islam? Adakah kita masih lagi miskin dan papa dalam meneladani kisah-kisah perjuangan dan pengorbanan umat Islam yang agung satu ketika dahulu?. Bertepatan dengan perayaan ini, amat molek dan wajar kita selaku umat Islam bermuhasabah dan sedia berubah dalam memastikan Islam itu adalah segala-galanya. Resolusi kedua yang disebutkan ialah, perayaan ini adalah sebagai mercu dan tanda kita menghayati sifat kesempurnaan Islam. Antara ayat Al-Quran yang terakhir diturunkan ketika peristiwa Hajjatul Wada', adalah menceritakan mengenai kesempurnaan Islam dan kesyumulannya. Justeru, perayaan ini seharusnya kita bermuhasabah adakah kita menjalani kehidupan kita dengan Islam yang Syumul? Adakah Islam dan Ad-Deen itu benar-benar menjadi cara hidup dan tatacara kita sewaktu kita di sini?. Semua persoalan ini adalah sebagai muhasabah dan kesedaran bersama dalam kita menghayati (Aidil Akbar) Perayaan Terbesar dalam Islam ini.

Khutbah kedua yang disampaikan oleh yang berbahagia Presiden, amat memberikan motivasi dan inspirasi kepada para hadirin. Beliau mengulas akan satu hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas r.a. akan kepentingan kita memohon bantuan dan berserah diri kepada Allah s.w.t. Setiap masalah dan hajat seharusnya ditujukan kepada Allah s.w.t. pemilik kepada dunia dan segala isinya. Umat Islam juga wajib mempercayai akan ketentuan baik dan buruk itu adalah daripada Allah s.w.t. Tidak perlu untuk kita risau dan gundah akan rezeki dan keberuntungan kita kerana semuanya telah ditulis olehNYA. Maka tidak ada sesiapapun dimuka bumi ini yang mampu menidakkan mahupun mendahului urusan Allah s.w.t.

Majlis berakhir pada jam 9.00 pagi dan seluruh hadirin bersalam-salaman dan memohon maaf diatas kesalahan yang dilakukan. Para hadirin turut juga mengambil peluang bersalam-salaman dengan Kepimpinan Badan Pengurus dan HEWI PMRAM. Badan Pengurus dan HEWI PMRAM turut sama mengambil peluang ini untuk bermesra dengan ahli dan saling memaafi antara satu sama lain. Sejurus selepas itu, para hadirin dijemput hadir ke Rumah Kelantan Baru Haiyyu Sabie' untuk menikmati sedikit juadah hari raya.

Di kesempatan ini, seluruh Badan Pengurus dan HEWI PMRAM mengucapkan jutaan terima kasih kepada BKAN dan DPM yang memberikan kerjasama serta kepada ahli-ahli PMRAM yang hadir ke majlis solat sunat hari raya ini. Badan Pengurus dan HEWI PMRAM juga menyusun sepuluh jari memohon maaf sekiranya berlaku kekurangan dan kesalahan samada sedar mahupun tidak. Semoga Ibadah kita semua diterima oleh Allah SWT.

sumber : http://pmram.org/index.php?option=com_content&view=article&id=746:solat-sunat-aidiladha-anjuran-pmram-meriah&catid=1:pmram&Itemid=63

Catatan : Tahniah buat Persekutuan Republik Arab Mesir (PMRAM) kerana berjaya mengadakan solat Aidil Adha 1430H di Masjid Musa Bin Nusair Haiyyu Sabi'. Walaupun tahun-tahun sebelum ini pernah dilakukan sedemikian rupa, tetapi pada kali ini ahli PMRAM lebih bertenaga dan bersemangat dalam mendokong PMRAM walaupun dalam keadaan ditekan oleh beberapa pihak.

Read more...

Memori lalu

Kepimpinan DPMM sesi 08/09

Setiap insan mempunyai pengalaman dan memori hidup masing-masing, tetapi memori yang lalu hanya dapat diingati sahaja sebagai kenangan manis ataupun pahit. Tidak boleh diputar semula dengan lakonan atau sebagainya. Kalau ada pun video-video yang merakam memori tersebut adalah tidak sama dengan kehidupan realiti yang berlaku ketika itu.


dalam Dewan Persada Jazirah Al-Ward

di luar Dewan Persada Jazirah Al-Ward

Gambar diatas mengingatkan saya kembali ketika berada di dunia kepimpinan di Mansurah pada sesi lepas. Terdapat pelbagai ragam dan cabaran dalam membawa bahtera kepimpinan ini. Namun kenangan-kenangan yang lepas itu hanya boleh diingat-ingati. Tidak boleh berulang kembali. Bak kata orang "Kelmarin adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah impian".


siap-siap untuk bergambar


Akhirnya, saya mendoakan agar sahabat-sahabat di dalam gambar diatas beroleh kejayaan di dunia dan di akhirat. Ameen Ya Robbal 'Alamin...

Read more...

Tahniah Anis Cemerlang UPSR

>> Friday, November 27, 2009

Alhamdulillah syukur kelmarin saya dapat menghubungi keluarga saya di tanah air dan berkesempatan untuk mendengar suara-suara kerinduan dari sanak saudara saya.

Disamping mengucap selamat hari raya dan melepaskan kerinduan, satu berita gembira buat saya juga apabila dapat tahu bahawa adik
perempuan saya (dialah sorang-sorangnya adik perempuan dalam keluarga) mendapat 4A 1B di dalam Ujian Peperiksaan Sekolah Rendah (UPSR) baru-baru ini. Begitu terkejut saya apabila mendengarnya, maklumlah setakat ini dialah 'ranking' yang mendapat keputusan tertinggi berbanding abang-abangnya dulu. Tahniah bangteh ucapkan! Begitu juga buat Ainin Sofia (sepupu) turut mendapat 4A 1B, tahniah kedua-duanya.

Sebelum ini saya hanya mendengar kabare adik us Kadir mendapat 3A 2B dalam UPSR tahun lepasnya, alhamdulilLah. Hari ini adik sendiri, jadi bertambah-tambah kezutan dan bersyukur!

Seperti kata hukama' Islam : "Barangsiapa yang berusaha keras, dia akan beroleh hasil diatas apa yang diusahakan. Dan barangsiapa yang malas dia akan rugi."

Semoga dalam peperiksaan mendatang pun beroleh kejayaan yang baik sebegini rupa. Akan tetapi ingatlah wahai adikku, kejayaan di dunia tidak semestinya menjamin kejayaan kita di akhirat. Oleh kerana itu, bangteh ingin berpesan agar pertingkatkan amalan dan iman kita didalam kehidupan seharian dan kejarlah keredhoan Allah SWT di dalam hidup kita ini.

وَمَن يَعۡمَلۡ مِنَ ٱلصَّـٰلِحَـٰتِ مِن ذَڪَرٍ أَوۡ أُنثَىٰ وَهُوَ مُؤۡمِنٌ۬ فَأُوْلَـٰٓٮِٕكَ يَدۡخُلُونَ ٱلۡجَنَّةَ وَلَا يُظۡلَمُونَ نَقِيرً۬ا (١٢٤

Firman Allah SWT : "Dan barangsiapa mengerjakan amal kebajikan, baik laki-laki maupun perempuan sedang dia beriman, maka mereka itu akan masuk ke dalam syurga dan mereka tidak dizalimi sedikit pun."(An-Nisa' : 124)

Nota : Berbaju hijau tua ialah Anis Sofia (Adik) & Berbaju putih bertudung merah ialah Ainin Sofia (Sepupu)

Read more...

Selamat mengerjakan haji dan salam aidul adha

>> Thursday, November 26, 2009

Hari ini adalah yaumu arafah, kita disunatkan berpuasa.

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan selamat mengerjakan haji bagi mereka yang mengerjakan haji dan ucapan salam Aidul Adha kepada semua.

Moga-moga haji yang dikerjakan dikurniakan haji mabrur. Dan kita yang tidak berpeluang ke sana lagi didoakan di masa mendatang diberi kesempatan. Juga mudah-mudahan sambutan raya korban kali ini benar-benar kita hayati dengan sebenar-benarnya ibadah korban tersebut.

Read more...

Imtihan dah dekat?

>> Monday, November 23, 2009

Rumah kata pergi la, kuliah kata mari

Soalan untuk diri
Sudahkah kita bersedia untuk menghadapi imtihan semester pertama? Apakah persediaan yang kita telah lakukan? sudahkah kita membaca buku? sudahkah kita cuba mengkhatamkan kitab-kitab yang telah kita beli? berapa kali kita ke kuliah? jika ada bahas, adakah kita selesaikanya? berapa kali kita hubungi keluarga supaya mendoakan agar diberi kejayaan dunia dan akhirat? berapa kalikah kita solat hajat dan doa untuk kejayaan sahabat-sahabat kita dan untuk kita?

Soalan ini saya tujukan untuk diri sendiri dan semua.

Read more...

USMB dan mahasiswa baru

>> Thursday, November 12, 2009

Assalamualaikum WBT, kesyukuran dirafa'kan kepada Allah SWT kerana diberi ruang untuk menulis dan menggerakkan hati untuk menulis walaupun sebenarnya diri ini seorang yang cukup malas dalam penulisan.

Baru-baru ini, keadaan di Mansurah menjadi riang apabila menerima kedatangan mahasiswa dan mahasiswi yang baru apatah lagi bumi Mansurah menjadi pendidik ulama' pilihan dikalangan mereka untuk membentuk jiwa dan semangat pejuang-pejuang agama Allah SWT. Keadaan tersebut disambut baik dikalangan mahasiswa dan mahasiswi yang lama berada di bumi Jazirah Al-Ward ini. Suasana ukhwah timbul dikalangan mahasiswa dan mahasiswi lama akibat ukiran senyuman yang dilontar diantara satu sama lain. Mabruk diucapkan kepada pihak USMB kerana dapat menghasilkan pertemuan yang cukup indah ini. Selain itu juga, pihak pengurusan USMB dapat memberi kerjasama yang baik dari pelbagai sudut antaranya kesatuan, penjagaan keselamatan dan pendedahan maklumat sekitar.

Dikesempatan ini, ana ingin mengucapkan Ahlan wa Sahlan wa Marhaban Bikum kepada mahasiswa mahasiswi yang baru tiba di bumi Mansurah dengan harapan agar kalian dapat menjadi seorang pujangga Islam yang dapat memberi manfaat kepada orang lain dan dapat memberi manfaat kepada dirinya sendiri. Sepertimana petikan dari ucapan Us Azlan Bin Haji Alias yang merupakan wakil Badan Pengurus PMRAM yang hadir pada hari pentauzi'kan tersebut. Beliau mengharapkan mahasiswa dan mahasiswi baru ini dapat menjadi seperti benih yang dibuang di dalam lautan luas dapat menghasilkan pulau dan jika dilempar di daratan dapat menjadi seperti bangunan KLCC. Semoga harapan beliau dan harapan semua pihak dapat dicapai oleh kalian dan menghasilkan satu jentera penggerak yang bermutu buat ISLAM.

Read more...

Sayangnya PMRAM kepada mahasiswa baru

>> Tuesday, November 10, 2009


Hari ini kita lihat PMRAM semakin ditohmah dengan begitu mencabar tambahan pula dikaitkan dengan isu politik yang berlaku di Malaysia mahupun Mesir. Namun, hakikatnya, dari dulu hingga kini PMRAM sentiasa basah dengan tuduhan, tohmahan serta fitnah-fitnah demi untuk menjatuhkan PMRAM di Mesir. Akan tetapi hasrat buruk lagi dengki itu masih belum tercapai selagi mana kekuatan ahlinya yang komited mencecah ribuan angka itu bersatu bernanung di bawah PMRAM. Ditambah pula fitnah-fitnah yang bertaburan pada PMRAM itu tidak didahulukan dengan bukti yang jelas dan kukuh. Hal ini mencelikkan lagi mahasiswa dan mahasiswi yang berada di Perlembahan Nil ini.

Baru-baru ini, PMRAM telah mengadakan satu ujian khas bagi mahasiswa baru. Ujian ini adalah semata-mata untuk membantu mahasiswa-mahasiswa Al-Azhar yang baru datang mendapat pendedahan awal mengenai imtihan qabul yang dianjurkan oleh Al-Azhar itu sendiri. Seperti yang dimaklumkan, kehadiran mereka mencecah 400 orang mahasiswa yang mana mereka ini berkobar-kobar dan bersemangat untuk menghadapi imtihan tersebut. Pelbagai pendapat dan pandangan dari pelajar-pelajar ini mengenai imtihan qabul yang bakal berlangsung. Apapun kesungguhan PMRAM dalam mengambil satu waktu kepada mereka dengan mengadakan ujian ini menampakkan kasih sayang PMRAM terhadap mahasiswa baru ini.


Sila layari http://www.pmram.org/index.php?option=com_content&view=article&id=721:450-orang-mahasiswa-baru-membanjiri-rumah-johor-rabaah&catid=1:pmram&Itemid=63

Buat akhirnya, saya ingin ucapkan tahniah kepada pimpinan PMRAM diatas program yang dianjurkan. Jangan berputus asa, Allah Maha Menghitung. Teruskan usaha kalian. Takbir!!

Read more...

Tahniah Sahabatku Mujahid

>> Monday, November 9, 2009

Selamat Pengantin Baru, moga bahagia hingga ke anak cucu

Firman Allah SWT : "Dan diantara tanda-tanda (kebesaranNya) ialah Dia menciptakan pasangan-pasangan untukmu dari jenismu sendiri, agar kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan Dia menjadikan diantaramu rasa kasih dan sayang. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir". (Ar-Rum : 21)

Alhamdulillah segala puji bagi Allah yang Maha Merancang segala sesuatu dan Dialah yang sebaik-baik perancang. Kesyukuran dirafa'kan juga kepada Allah SWT kerana aku dapat melihat seorang sahabatku dari negeri jiran iaitu Perak menjadi seorang suami kepada serikandi pilihannya. Walaupun kenduri yang diadakan tidak dapat aku hadiri tetapi harapan dan doa mengiringi kedua-dua mempelai yang segak dan bergaya ini.

Mujahid merupakan seorang sahabat yang sebaya denganku yang hadir ke bumi Anbiya' bersama-sama satu ketika dahulu. Telatah dan kerenahnya mula aku kenali ketika kami bersama-sama belajar di sebuah Pusat Bahasa Arab Nilampuri sebagai persediaan untuk belajar di Ardul Kinanah ini. Beliau merupakan seorang pelajar lepasan dari sekolah Maahad Muhammadi di Kelantan dan beliau begitu aktif di dalam persatuan sehinggakan pernah dilantik menjadi exco di Pusat Bahasa Arab Nilampuri Kelantan.

Keaktifan beliau tidak dapat dipisahkan dari jiwanya semasa keberadaannya disini sehinggakan beliau dilantik menjadi YDP di BKAN Perak. Satu anjakan paradigma dapat aku lihat dari dirinya untuk menjadi seorang pemimpin berjiwa murabbi. Tambahan pula sekarang ini sudah menjadi seorang suami yang akan mendidik isteri dan membimbing keluarga ke jalan yang diredhoi Allah. Semoga sunnah Nabi yang dilakukan ini mendapat satu kekuatan dalam jiwa untuk terus beriman kepada Allah SWT. Seperti sabda Nabi SAW yang menyebut bahawa perkahwinan itu sebahagian dari iman, maka setengahnya lagi adalah dengan taqwa kepada Allah.

Alfun Mabruk diucapkan kepada Mujahid, lepas ni sapa yang nak kawin? Doakan sahabat-sahabat yang belum kawin nie plak ye...Moga-moga dipermudahkan urusan kita semua.

Read more...

Pengalaman yang mendewasakan

>> Sunday, November 8, 2009


Firman Allah SWT : "Katakanlah: "Sekali-kali tidak akan menimpa kami melainkan apa yang ditetapkan oleh Allah bagi kami, dan hanyalah kepada Allah orang-orang yang beriman harus bertawakkal". (At-Taubah : 51)

Setiap insan berbeza kehidupan mereka mengikut ujian yang diberikan oleh Allah SWT. Dan kita perlu bergantung harap pada Allah SWT sepenuhnya tanpa bergantung harap pada makhluk lain dengan harapan agar Allah meringankan bebanan yang dialami. Sememangnya itulah sikap orang mukmin yang sentiasa bertawakkal pada Allah SWT.

Dikesempatan ini, suka ana menyebut berkenaan abang-abang dan kakak-kakak lama yang berada di Mesir umumnya dan Mansurah khususnya. Kalimah abang-abang atau kakak-kakak lama ini begitu sinonim dalam jiwa Azhari dan mereke seringkali dikenali ramai sehinggakan dihormati oleh adik-adik yang datang selepas mereka.

Keberadaan mereka di sini bukanlah satu fitnah dikalangan Azhari, tidak seperti pandangan pihak-pihak yang lain berpandangan negatif terhadap mereka. Mereka mempunyai kelebihan tersendiri yang hanya boleh dinilai oleh orang yang mendampingi mereka. Ketabahan mereka dapat kita perhatikan bersama, dalam menempuh ujian hidup dan tidak pernah merasa kecewa akan takdir yang menentukan nasib mereka. Apatah lagi menyalahkan takdir yang Maha Esa.

Secara terus terangnya, keberadaan mereka di sini mematangkan lagi mahasiswa Al-Azhar yang menjadi pucuk muda dalam membentuk peribadi sebagai Ulama' Azhari. Tanpa mereka, kematangan selaku orang lama tidak dapat disalurkan dengan baik dalam membentuk biah mahasiswa yang matang. Sekurang-kurangnya mereka dapat mentarbiyah diri dan jiwa orang-orang muda di sini.

Selain itu juga, keilmuan mereka juga tiada tolak bandingnya. Jika dilihat dari sudut menggapai kejayaan dalam peperiksaan, kemungkinan mereka tidak dipilih untuk berjaya 'ala tul. Akan tetapi, didalam diam-diam ubi, ilmu yang berada di dalam tubuh mereka tidak dapat dihitung bahkan lebih hebat dan perkasa berbanding dengan golongan yang najah 'ala tul. Hal ini terbukti dengan pengisian tenaga pengajar di dalam pentas-pentas pengajian adalah dari golongan abang-abang lama di sini. Saya kira tidak perlu menyebut siapakah mereka itu, saudara dan saudari boleh menilainya sendiri dan berkemungkinan sahabat-sahabat sekalian dapat menjadi seperti mereka bagaikan permata di dasar lautan.

Read more...

3J di dalam diri

>> Friday, November 6, 2009

Jami' = masjid | Jami'ah = Universiti | Jam'iyyah = persatuan


Dalam situasi kita selaku mahasiswa sekarang ini, kita perlu menanam 3J dalam diri kita untuk menjadi seorang pejuang agama Allah SWT. Konsep yang disebut ini dikira satu benda yang cukup sempurna bagi merealisasikan Daulah Islamiah berdaulat di muka bumi.

Peranan masjid adalah sebagai instistusi pembinaan rohani yang menjadi benteng kekuatan ruhiyah diri. Dengan berpegangnya konsep ini, diri kita dapat membentuk akhlak yang baik dan terpuji, serta iman yang kukuh.

Peranan universiti adalah sebagai institusi untuk menimba ilmu sedalam yang mungkin bagi menjana kefahaman Islam yang syumul sebelum merealisasikannya.

Adapun konsep yang ketiga iaitu persatuan, ia merupakan satu peranan yang penting bagi merealisasikan konsep ruhiyah yang disemai melalui jami', ia boleh diadaptasikan melalui medan ini. Begitu juga dengan konsep yang kedua (universiti). Dengan adanya persatuan, ilmu yang dipelajari di jami'ah dapat direalisasikan di dalam persatuan. Oleh itu, konsep yang disebutkan diatas mempunyai kaitan diantara satu sama lain lantas memberi impak yang begitu besar dan positif terhadap diri sendiri, masyarakat dan Islam.

Read more...

Tepuk dada tanya iman

>> Thursday, November 5, 2009


Firman Allah SWT : “Sesungguhnya Allah SWT tidak akan mengubah keadaan satu kaum sebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri.”

Hakikat kehidupan sekarang, rata-rata insan yang berada di sekeliling kita masih lagi tidak memahami konsep perubahan pada diri. Ada yang menyalahkan faktor kejadian padahal ianya datang dari perbuatan diri sendiri, kuasa perubahan tersebut mampu dilakukan oleh jiwa-jiwa mereka. Akan tetapi akibat “ego” mereka sanggup menyalahkan kejadian Sang Pencipta.

Sahabat-sahabat yang dirahmati Allah,

Setiap anak Adam terdapat kesalahan yang dilakukan samada terhadap Sang Pencipta atau sesama makhluk. Akan tetapi kesalahan tersebut perlu ditebusi dengan amalan taubat yang diajar oleh Islam. Bukan dengan memberi dakwaan bahawasanya perkara keji yang dilakukan itu adalah dari ketetapan Ilahi yang tidak dapat di ubah.

Firman Allah SWT : “Maka Allah sama sekali tidak berlaku zalim kepada mereka, tetapi merekalah yang berlaku zalim kepada diri mereka sendiri.”

Dengan ayat ini sudah cukup jelas kepada kita bahawasanya Allah SWT tidak menzalimi makhlukNya sendiri.

………………………………………………………………………

Perubahan pada diri merupakan sikap yang digalakkan di dalam Islam, konsep ini boleh dikenali dengan kata lain iaitu “hijrah”. Perkara ini dinukilkan oleh Junjungan Besar kita Nabi Muhammad SAW di dalam peristiwa hijrah dengan membawa golongan-golongan mukmin di Mekah ke Madinah.

Ulama’ Islam juga menafsirkan istilah hijrah ini dengan definisinya iaitu berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain atau berpindah dari perkara yang buruk ke perkara yang baik. Alangkah indahnya Islam ini, memberi ruang kesempatan pada ummatnya untuk merubah diri sendiri.

Sedarikah kita setakat mana pengamalan yang kita lakukan di dalam saki baki kehidupan kita pada hari ini? Adakah iainya mencukupi bagi kita untuk bertemu dengan Allah SWT dengan rasa diri ini cukup sempurna dengan amalan-amalan yang baik? Tidak dinafikan terkadang kita menjadi khalal dalam perkara-perkara ini.

Jadi, ingatlah masih ada ruang untuk kita memperbaiki diri kita yang lemah ini selagi mana masih ada peluang untuk kita hidup di bumi Allah SWT ini. Ayat Allah SWT yang berbunyi :

“Dan juga orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menzalimi diri sendiri, mereka segera mengingati Allah SWT, lalu memohon ampunan atas dosa-dosanya, dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa-dosa mereka selain Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan dosa itu, sedang mereka mengetahui. (135)

Balasan bagi mereka adalah ampunan dari Tuhan mereka dan syurga-syurga yang mengalir dibawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya. Dan itulah sebaik-baik pahala bagi orang yang beramal.” (136) (Ali Imran)

Sedarilah bahawasanya pengampunan dari Allah cukup-cukup luas dan terbuka bagi orang-orang yang ikhlas denganNya.

Read more...

  © Blogger template Werd by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP